BLOG

Recept Tekenen 29 februari 2020

Recept Tekenen 29 februari 2020

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een recept tekende en ik was bijna vergeten hoe leuk het is! Dit is een recept voor Brownies, lekker en heerlijk natuurlijk in deze tijd van het jaar. Wie lust er nou geen chocola?

Workshop Recept Tekenen

Wil je ook leren hoe je dat doet? Het tekenen van je lievelingstoetje, -cake of misschien heb je wel een familierecept dat het verdient om vastgelegd te worden?
Op zaterdagmiddag 29 februari geef ik bij Tekenschool aan de Rotte een workshop Recept Tekenen. Wil je meer weten hierover, ga dan naar de pagina Recept Tekenen van deze website. By the way, zo’n getekend recept is ook heel leuk om kado te geven!

Je kunt je natuurlijk ook gelijk inschrijven, stuur dan een e-mail naar info@helene-illustraties.nl.

Enne… als je dit recept binnenkort gaat maken: eet smakelijk!

Oh, nog even dit: het is belangrijk om het baksel helemaal af te laten koelen voordat je gaat snijden, dat duurt ongeveer 4 uur!

Recept Blauwe Bes Citroen Cake

Recept Blauwe Bes Citroen Cake

Heerlijk fris en makkelijk om te maken, dit recept voor een Blauwe Bes Citroen Cake van Ottolenghi. Ik heb ‘m vandaag gebakken voor de Tekenen, Taart en Thee middag op zaterdagmiddag 17 augustus. En ik ga ‘m zeker vaker maken! Ik kreeg het recept van een goede vriendin. Bedankt Céline voor de tip :)!

Blauwe Bes-Citroen cake
(Recept van Ottolenghi)

Recept Blauwe Bes Citroen Cake

150 gram boter (zacht)
190 gram kristalsuiker
2 citroenen (2 eetlepels sap en 2 eetlepels rasp)
1 theelepel vanille-extract
3 grote eieren
90 gram zelfrijzend bakmeel
Snuf zout
110 gram amandelmeel (eventueel zelfrijzend)
150 gram blauwe bessen

Glazuur 

50 gram blauwe bessen
Ongeveer 100 gram poedersuiker

Hoe maak je ‘m?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in (langwerpig) of gebruik bakpapier. Doe de (zachte) boter, de suiker, al het citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en het vanille-extract in een kom en mix alles 3 tot 4 minuten tot een glad beslag. Zet de snelheid van de mixer op halfhoog en voeg steeds een ei toe. Het beslag kan licht schiften maar dat is niet erg.

Voeg het zelfrijzend bakmeel, het amandelmeel en het zout in 3 porties toe en mix nog even goed. Spatel er vervolgens de (150 gram) blauwe bessen doorheen (niet mixen) en giet het beslag in de bakvorm.

Bak de cake 15 minuten en strooi dan 50 gram blauwe bessen over de bovenkant. Zet nog 15 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Leg een aluminiumpapiertje over de bovenkant en bak nog eens 25 tot 30 minuten. Check met een satéprikker of de cake gaar is (prik erin en als-ie er schoon uitkomt is het goed).

Haal de cake uit de oven en laat nog even 10 minuten afkoelen, stort hem dan op een rooster en laat de cake helemaal koud worden.

Dan het glazuur

Roer de rest van het citroensap (1 eetlepel) met de poedersuiker door elkaar en klop het glad. Giet de glazuur over de cake en strijk het met een spatel uit. 

Yess! Klaar! Geniet ervan!

Fijne feedback!

Fijne feedback!

Zaterdagmiddag 10 augustus was Marjan Leunissen één van de deelneemsters aan de workshop Kruiden Tekenen en zij schreef na afloop deze fijne, sfeervolle feedback! Een mooie tekst en dat is ook niet zo vreemd want Marjan is schrijfdocent. Wil je ook zulke mooie teksten leren schrijven, neem dan een kijkje op de website www.schrijfcreaties.nl voor haar workshopagenda!

Superblij met je recensie, thanks Marjan :).

“De storm rammelde aan de kas, joeg de kruiden plat en liet de lampionnen dansen in de lucht. En ik? Ik tekende. Ik heb er niets van gemerkt. Heerlijk zo’n tekenworkshop, aandacht naar binnen, kijken, tekenen, kleuren, creëren. En dan ondertussen genieten van een lekkernij gemaakt met kruiden uit de tuin. Hélène is een prettige tekencoach, stimulerend en als het nodig is geeft ze advies. Na de workshop nog genoten van lekkere vegahapjes. Voor herhaling vatbaar!”

Door Marjan Leunissen van www.schrijfcreaties.nl

Fijne Feedback
Zie je de lampionnetjes boven de tafel…?
Recept Bananenmuffins

Recept Bananenmuffins

Bananenmuffins met stukjes chocolade en walnoten, yum! En, easy de peasy!

Bananenmuffins

Ingrediënten:
100 gram roomboter 
100 gram (kristal)suiker
2 overrijpe bananen
1 ei
1 zakje vanillesuiker

250 gram bloem
een beetje zout
1/2 zakje bakpoeder

Eventueel nog wat gehakte walnoten en stukjes chocolade toevoegen. Of rasp van een sinaasappelschil (ook lekker!).

Laat de roomboter zacht worden en doe deze samen met de suiker, de geprakte bananen, het ei en de vanillesuiker in een kom. Klop met een garde.

Voeg vervolgens de bloem, het zout en het bakpoeder toe en klop nog even door. Als laatste de walnoten, chocolade en verder wat je lekker vindt toevoegen en door het beslag roeren.

Vet de muffin-vorm in met wat boter of olie en strooi er vervolgens wat bloem in, zodat de muffins na het bakken gemakkelijk uit de vorm te halen zijn. Vul de muffin-vorm met het beslag. 

Bak de muffins 15 tot 20 minuten op 180 graden. Test of de muffins gaar zijn, door er met een houten satéprikker in te prikken. Blijft deze schoon, dan zijn de muffins gaar

Ongeveer 9 à 10 muffins.

Geniet ervan!

Kruiden-Illustraties voor Libelle Tuin&Zo

Kruiden-Illustraties voor Libelle Tuin&Zo

Wauw! Mijn Kruiden-illustraties staan in Libelle Tuin&Zo, uitgave mei 2019! Eind vorig jaar en begin van dit jaar was ik hier mee bezig. Hartstikke leuk om te doen! En nu staan ze op 5 verschillende pagina’s in de Libelle Tuin&Zo special. Supertrots!

Zou je ook kruiden willen leren tekenen? Ik geef deze zomer 4 Workshops Kruiden Tekenen bij Rotterdamse Munt in Rotterdam. Op zaterdag 27 juli (met lekkere lunch), zaterdag 10 augustus (met hapjes en drankje na afloop) en zaterdag 14 september (ook met hapjes en drankje na afloop).

Als je mee wil doen kun je je opgeven door een e-mail te sturen naar info@helene-illustraties.nl

Je kunt de Libelle Tuin&Zo special (en ook alle andere specials van Libelle) trouwens bestellen via de Libelle Shop of natuurlijk in de winkel kopen.

Citroen-Amandelkoekjes, lekker!

Citroen-Amandelkoekjes, lekker!

Deze koekjes heb ik gebakken voor de workshop Ecoline die ik vanavand geef. Ik bak voor iedere workshop of tekenles een lekker koekje zoals deze citroen-amandelkoekjes of soms een cake. Dat maakt de avond of middag toch een beetje meer áf, vind ik. Wil je weten welke workshops ik geef? Kijk dan even op de startpagina van deze website, daar vind je een overzichtje.

250 gram amandelmeel
125 gram poedersuiker
1 theelepel bakpoeder
1 mespunt kurkuma (koenjit)
snufje zout
rasp en sap van een halve citroen
1 eetlepel gesmolten boter
3 eidooiers

citroen-amandelkoekjes
Citroen-amandelkoekjes

Hoe maak je deze citroen-amandelkoekjes?

Verwarm de oven voor op 250 graden en laat ‘m goed heet staan voor ongeveer 20 minuten. Intussen maak je het deeg.

Meng het amandelmeel, de poedersuiker, het snufje zout, de bakpoeder en de kurkuma goed door elkaar

Voeg citroenrasp en -sap, de gesmolten boter en de eidooiers toe en kneed tot een glad deeg.

Rol balletjes van het deeg (ongeveer zo groot als een stuiterbal), druk ze iets in met de muis van de hand en leg ze op de bakplaat (eerst bakpapier neerleggen). Bestrooi ze met poedersuiker.

En………. let goed op: doe de nu oven uit! Schuif de bakplaat onderin de oven en laat de citroen-amandelkoekjes garen voor ongeveer 20 minuten. Niet langer want dan worden ze te hard. Bij mij zou 17 minuten beter geweest zijn maar dat is bij iedere oven anders. Even uitproberen dus. Als de koekjes toch te hard zijn kun je ze ook dopen in je thee of koffie (een beetje zoals cantuccini, die Italiaanse amandelkoekjes).

Vrolijke lente-illustratie

Vrolijke lente-illustratie

Om wat meer wegwijs te worden in het programma Pro-Create op mijn I-pad maakte ik deze vrolijke lente-illustratie. Wat een schatje hè? Ik zit er nu over te denken om ook een zomer, herfst en winter illustratie te maken met dit meisje.

Dus….. wordt vervolgd!

vrolijke lente-tekening