BLOG

Kruiden-Illustraties voor Libelle Tuin&Zo

Kruiden-Illustraties voor Libelle Tuin&Zo

Wauw! Mijn Kruiden-illustraties staan in Libelle Tuin&Zo, uitgave mei 2019! Eind vorig jaar en begin van dit jaar was ik hier mee bezig. Hartstikke leuk om te doen! En nu staan ze op 5 verschillende pagina’s in de Libelle Tuin&Zo special. Supertrots!

Zou je ook kruiden willen leren tekenen? Ik geef deze zomer 4 Workshops Kruiden Tekenen bij Rotterdamse Munt in Rotterdam. Op zaterdag 27 juli (met lekkere lunch), zaterdag 10 augustus (met hapjes en drankje na afloop) en zaterdag 14 september (ook met hapjes en drankje na afloop).

Als je mee wil doen kun je je opgeven door een e-mail te sturen naar info@helene-illustraties.nl

Je kunt de Libelle Tuin&Zo special (en ook alle andere specials van Libelle) trouwens bestellen via de Libelle Shop of natuurlijk in de winkel kopen.

Citroen-Amandelkoekjes, lekker!

Citroen-Amandelkoekjes, lekker!

Deze koekjes heb ik gebakken voor de workshop Ecoline die ik vanavand geef. Ik bak voor iedere workshop of tekenles een lekker koekje zoals deze citroen-amandelkoekjes of soms een cake. Dat maakt de avond of middag toch een beetje meer áf, vind ik. Wil je weten welke workshops ik geef? Kijk dan even op de startpagina van deze website, daar vind je een overzichtje.

250 gram amandelmeel
125 gram poedersuiker
1 theelepel bakpoeder
1 mespunt kurkuma (koenjit)
snufje zout
rasp en sap van een halve citroen
1 eetlepel gesmolten boter
3 eidooiers

citroen-amandelkoekjes
Citroen-amandelkoekjes

Hoe maak je deze citroen-amandelkoekjes?

Verwarm de oven voor op 250 graden en laat ‘m goed heet staan voor ongeveer 20 minuten. Intussen maak je het deeg.

Meng het amandelmeel, de poedersuiker, het snufje zout, de bakpoeder en de kurkuma goed door elkaar

Voeg citroenrasp en -sap, de gesmolten boter en de eidooiers toe en kneed tot een glad deeg.

Rol balletjes van het deeg (ongeveer zo groot als een stuiterbal), druk ze iets in met de muis van de hand en leg ze op de bakplaat (eerst bakpapier neerleggen). Bestrooi ze met poedersuiker.

En………. let goed op: doe de nu oven uit! Schuif de bakplaat onderin de oven en laat de citroen-amandelkoekjes garen voor ongeveer 20 minuten. Niet langer want dan worden ze te hard. Bij mij zou 17 minuten beter geweest zijn maar dat is bij iedere oven anders. Even uitproberen dus. Als de koekjes toch te hard zijn kun je ze ook dopen in je thee of koffie (een beetje zoals cantuccini, die Italiaanse amandelkoekjes).

Vrolijke lente-illustratie

Vrolijke lente-illustratie

Om wat meer wegwijs te worden in het programma Pro-Create op mijn I-pad maakte ik deze vrolijke lente-illustratie. Wat een schatje hè? Ik zit er nu over te denken om ook een zomer, herfst en winter illustratie te maken met dit meisje.

Dus….. wordt vervolgd!

vrolijke lente-tekening
Tekenschool aan de Rotte

Tekenschool aan de Rotte

Tekenschool aan de Rotte is vanaf begin dit jaar mijn vaste workshopplek. Een super sfeervolle, lichte locatie langs het water in een mooie tuin. Kijk voor meer foto’s op de pagina over deze sfeervolle locatie.

Ik ben er heel erg blij mee en het scheelt me een hoop gezeul met spullen. Potloden, fineliners, papier, alle standaardmaterialen heb ik daar gewoon liggen. Heerlijk!

Illustratie Insecten met Pro-Create

Illustratie Insecten met Pro-Create

Illustratie Insecten Pro-Create

Sinds begin dit jaar ben ik digitaal aan het tekenen en deze illustratie Insecten (gemaakt in Pro-Create) is er één van. Met het boekje ‘Erik of ’t klein insectenboek’ van Godfried Bomans in mijn achterhoofd maakte ik ‘m.
Digitaal tekenen is toch heel anders dan gewoon met potlood en papier, leuk, maar anders.

Zoals ik het nu zie zal ik gewoon op de ouderwetse manier blijven tekenen maar het handige van dit programma is dat ik een tekening kan uploaden om ‘m vervolgens aan te passen en te bewerken waar dat nodig is.

Of bijvoorbeeld om het jurkje van Mila in de serie Mila op Reis een andere kleur te geven. Normaal gesproken zou ik die tekening opnieuw moeten maken maar met Pro-Create is dat supersnel aan te passen!

Recept Sinaasappel-gembercake

Recept Sinaasappel-gembercake

Oeh, deze sinaasappel-gembercake is lekker! Af en toe probeer ik een nieuw recept uit zodat ik een beetje kan afwisselen tijdens de tekenlessen die ik geef. Niet alles komt door de test: sommige recepten zijn te ingewikkeld, ze lukken niet of ik vind ze gewoon niet lekker. Maar deze superlekkere sinaasappel-gembercake mag absoluut blijven!!

recept sinaasappel-gembercake

Dus hierbij het recept zodat je ‘m zelf thuis kunt maken. Of je komt een keertje meedoen met één van mijn workshops of cursussen zodat je ‘m kunt proeven! Ook een goed idee :).
Dit recept is ook superleuk om zelf te tekenen. Geen idee hoe dat werkt? Ik geef workshops Recept Tekenen waarbij je zelf je favoriete recept tekent en meeneemt in een lijstje. Leuk als kado of voor jezelf om op te hangen in je keuken!

Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg voor een rechthoekige bakvorm. Je kunt ‘m invetten maar ik gebruik meestal bakpapier dat ik erin leg.

Ingrediënten:

125 gr Griekse yoghurt
50 ml zonnebloemolie
3 eieren
sap van een sinaasappel
rasp van een sinaasappel
125 gr suiker
200 gr zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
5 theelepels vers geraspte gember (in het recept eigenlijk 3 theelepels maar van mij mag de cake wel wat meer gembersmaak hebben, dus vandaar 5 theelepels)

Klop de yoghurt los met de olie, eieren en de sinaasappelsap. Voeg suiker, bakpoeder, meel, verse gember en sinaasappelrasp toe en klop nog even goed door tot een glad beslag. Giet het in de bakvorm en bak de cake in 40 tot 50 minuten goudbruin (bij mijn oven was het 45 minuten). Hou in de gaten of de cake niet te bruin wordt. Als dat wel het geval is kun je ‘m even afdekken met aluminiumfolie.

Recept sinaasappel-gembercake

Voor het sausje bij deze sinaasappel-gembercake (ook lekker als toetje!):

Ingrediënten:
125 gr Griekse yoghurt
4 eetlepels poedersuiker
4 eetlepels fijngehakte stemgember
Meng dit door elkaar en giet over de cake. Maak af met wat geraspte sinaasappelschil.

Yum!! Geniet ervan!