Nieuws

Chinees penseelschilderen tijdens de tekencursus in Rotterdam

Chinees penseelschilderen tijdens de tekencursus in Rotterdam

Chinees Penseelschilderen
De resultaten van gisteravond! Mooi hè?

Chinees penseelschilderen (of  het Japanse Sumi-e) was het onderwerp gisteravond tijdens de 4e les van de Mini-Tekencursus in Rotterdam. Niet makkelijk, totaal anders dan de Westerse aanpak, maar erg leuk om een keer mee bezig te zijn!

Echt alles is anders bij het Chinees schilderen: het papier (dunne vellen rijstpapier), de penselen (geit- of wolfsharen penselen van bamboe), de inkt (met inktsteen en inktstaafjes, alhoewel wij met Chinese verf uit tubetjes en inkt uit een potje hebben gewerkt, wel zo makkelijk!). Ook je houding en de manier waarop je het penseel vasthoudt zijn anders.

Maar, de resultaten zijn ècht prachtig! Komt waarschijnlijk  door de superrustgevende Chinese en Japanse muziek op de achtergrond, hahaha! Zó rustig dat we het laatste halfuur toch maar andere muziek hebben opgezet!

Wil je nog meer weten over Chinees Penseelschilderen? Check dan de leuke en leerzame filmpjes van Henri Li op You Tube, zo calm and relaxing!

Meer informatie over Chinees Penseelschilderen en de inhoud van de Mini-Tekencursus vind je op de pagina Mini-Tekencursus 3 van deze website. Na de zomer ga ik zeker nog een keer een Mini-Tekencursus 3 geven maar eerst is in mei/juni Mini-Tekencursus 1 weer aan de beurt. Er zijn nog een paar plekjes dus…… is het wat voor jou? Opgeven kan door een email te sturen naar info@helene-illustraties.nl

Tekenworkshops en -cursussen in Rotterdam – Ecoline, Aquarelverf, Fineliners

Tekenworkshops en -cursussen in Rotterdam – Ecoline, Aquarelverf, Fineliners

Tekenworkshops en -cursussenZoek je een leuke activiteit om samen met een vriendin, je moeder of je collega te doen? Of wil je graag meer leren over een bepaald materiaal?

Dan zijn mijn tekenworkshops- en cursussen misschien wat voor jou! Waar kun je allemaal uit kiezen? Zie het lijstje hieronder of kijk op de homepage van deze website.

  • workshop Handlettering, teken een interessante quote in mooie letters en neem ‘m mee in een lijstje of volg de cursus Handlettering van 4 lessen voor nóg meer informatie en leuke oefeningen.
  • workshop Recept Tekenen. Ook deze illustratie krijg je mee in een lijstje (leuk om kado te geven!). Enne, het is echt niet moeilijk, ik help je bij het tekenen van de ingrediënten en de compositie. Op zondagmiddag 6 mei geef ik deze workshop bij restaurant Westerkaatje inclusief een heerlijke lunch van de Chef!
  • workshop Ecoline-schilderijtjes. Het materiaal Ecoline is fantastisch! Prachtige heldere kleuren en er is veel moois mee te maken. Ik leer je hoe!
  • workshop Kruiden tekenen, in de zomer in de kruidentuin van Rotterdamse Munt. Je plukt de kruiden die je gaat tekenen en je neemt je illustratie mee naar huis in een lijstje. Mooi voor in de keuken!

En dan zijn er ook nog een aantal tekencursussen. Zoals de Cursus Handlettering maar ook 3 Mini-Tekencursussen waarbij je gaat werken met verschillende materialen zoals Ecoline, Aquarelverf, Fineliners, Kleurpotlood en Oliepastel en soms zelfs alles door elkaar! Kijk voor alle info op de betreffende pagina: Mini-Tekencursus 1, Mini-Tekencursus 2 en Mini-Tekencursus 3.

Minimum leeftijd 15 jaar.

Mini-Tekencursus 1 in Rotterdam

Mini-Tekencursus 1 in Rotterdam

Mini-Tekencursus 1Wauw, dat is snel voorbij gegaan! Gisteren alweer de laatste les van de Mini-Tekencursus 1 gegeven. Lekker spatten en vlekken maken met Ecoline!

Er zijn prachtige mini-schilderijtjes gemaakt! Je hebt er niet veel voor nodig: wat aquarelpapier, een kwastje, kleurpotloden of gekleurde fineliners en water natuurlijk. Je kunt ook leuke postkaartblokjes kopen, zodat je je schilderijtje gelijk naar iemand toe kan sturen. Leuk voor Valentijn!

Hoe doe je dat? Je maakt vlekken die je later uitwerkt in landschappen of je schrijft een mooi gedichtje op een vlekken-achtergrond. En misschien heb je nog een gedroogde bloem liggen… plak ‘m met washitape op de kaart waarbij je de achtergrond hebt bewerkt met Ecoline en daarna kun je de kaart verder afwerken met fineliners of kleurpotlood. Ideeën genoeg!

Je kunt je natuurlijk ook inschrijven voor één van mijn Ecoline workshops. Ik geef er één op 20 februari in Rotterdam en één op 17 maart in Capelle a/d IJssel. Meer info op de pagina Ecoline van deze website.

Of je komt gezellig meedoen met de eerstvolgende Mini-Tekencursus. De volgorde is niet belangrijk, je kunt ze door elkaar heen doen.

De eerstvolgende Mini-Tekencursus die ik geef is in april (zaterdagmiddag 3 tot en met 24 april). Meer info hierover op de pagina Mini-Tekencursus 3 van deze pagina. In deze cursus werk ik veel met inkt en aquarelverf!

Workshop Recept Tekenen met lunch

Workshop Recept Tekenen met lunch

Workshop Recept Tekenen bij Westerkaatje

Workshop Recept Tekenen met lunch bij Westerkaatje in Rotterdam. Altijd weer een feestje! Zondagmiddag 28 januari was het weer zover. Lekker tekenen maar vooraf natuurlijk weer die heerlijke lunchplank van de Chef.

Deze keer konden we genieten van de bloemkoolsalade (die door wel 5 deelneemsters getekend is!), een Waldorfsalade met tahindressing en de passie-vrucht meringue taartjes. Daarnaast lekker brood met smeerseltjes, een superlekker soepje en twee verschillende hartige quiches.

En na die lunch is er natuurlijk getekend! En hoe! Supergeconcentreerd en met een prachtig resultaat! Zeker 5 deelneemsters hebben de bloemkoolsalade getekend (hij was echt heel lekker!) en een aantal koos voor een eigen recept. Na afloop is dit zelfgetekende recept meegenomen in een lijstje.

Recept Tekenen bij Westerkaatje

Workshop Recept Tekenen bij WesterkaatjeTijdens de lunch heb ik als verrassing twee Kleur-Kookboekjes verloot onder de deelnemers. Een superleuk kookboekje met door mij getekende recepten, waarbij je de recepten zelf kunt inkleuren met kleurpotlood of waterverf. Dubbelleuk!

Zou je ook zo’n Kleur Kookboekje willen hebben? Voor jezelf of om kado te geven? Kijk voor alle informatie dan even op de pagina Webwinkeltje van deze website. Het boekje is eenvoudig te bestellen door een email te sturen naar info@helene-illustraties.nl

Fijne Kerstdagen en een super 2018!

Fijne Kerstdagen en een super 2018!

Fijne Kerstdagen en een super 2018!

Voor iedereen die al eens een workshop of cursus bij mij gedaan heeft en voor alle toekomstige deelnemers. Ik hoop jullie allemaal in 2018 (weer) een keer te zien.  In de agenda op deze website staan trouwens alle data overzichtelijk voor je op een rijtje!

Fijne Kerstdagen

Mijn kerstkaart voor dit jaar was een getekend recept. De Kerstdagen staan natuurlijk in het teken van lekker eten en gezellig samenzijn dus misschien is dit recept precies wat je zoekt als nagerecht. Lekker, fris en ook nog eens heel feestelijk met de mandarijntjes en bitterkoekjes. Ik heb Grand Marnier gebruikt als sterke drank maar Amaretto kan zeker ook! En in deze tiramisu zitten geen rauwe eiwitten, ook wel handig :).

Enne, mocht je dit receptje inderdaad maken stuur me dan een fotootje van het resultaat. Dan kan naar info@helene-illustraties.nl

Hieronder nog even het uitgetypte recept (voor 4 personen):

  • merg van 1 vanillestokje
  • 250 gram mascarpone
  • 2 à 3 eetlepels witte basterdsuiker

Meng dit goed doorelkaar. Voeg er dan nog 200 ml opgeklopte gezoete slagroom aan toe.

Vervolgens snijd je de boven- en onderkant van 6 mandarijnen, daarna ook de schil inclusief het witte vliesje. Vang het sap op en snijd de ontvelde mandarijntjes in stukjes.

Pak 4 mooie glazen en verkruimel er een laagje bitterkoekjes in, giet daarop wat mandarijnsap en Grand Marnier (naar smaak!). Dan een laagje van het slagroom- mascarponemengsel en daarop de stukjes mandarijn. Herhaal dit tot het glaasje vol zit en probeer te eindigen met het slagroom-mascarponemengsel zodat je daarop nog wat cacaopoeder kunt strooien. Lekkerrr!

Fijne Kerst!

 

 

Kleur Kookboekje nu te bestellen!

Kleur Kookboekje nu te bestellen!

Mijn zelfgetekende Kleur Kookboekje is nu te bestellen op deze website. In mijn webwinkeltje vind je alle gegevens! Kijk op YouTube om te zien hoe het boekje er van binnen uit ziet!

Het is een A5 boekje met 13 getekende recepten in zwart/wit zodat je zelf alle recepten kunt inkleuren. Heerlijk rustgevend om te doen en het boekje wordt al kleurend steeds mooier!

Uiteraard kun je de recepten natuurlijk ook lekker uitproberen.  Wat te denken van bijvoorbeeld de lekkere groenteomelet of de gemberkoekjes. Het gemberdrankje is perfect bij een beginnende verkoudheid en de tomaat-banaansalade is heerlijk bij de barbecue in de zomer.

Ik heb een kleine voorraad dus wees er snel bij! Stuur eenvoudig een email naar info@helene-illustraties.nl

Kleur Kookboekje