Ecoline tips

Ecoline tips

Ecoline, best een lastig materiaal om mee te werken maar…. veel oefenen helpt echt (en deze Ecoline tips natuurlijk!). Deze Ecoline tips zijn ook handig als je Ecoline Brushpennen gebruikt of aquarelverf.
Enne, het is zeker geen gek idee om als kennismaking met het materiaal een workshop Ecoline bij mij te komen volgen. Lekker veel oefenen en uitproberen!

Wil je weten wanneer ik deze workshops geef? Kijk dan op de pagina workshop Ecoline van deze website. Op geef je op voor de cursus Ecoline, dan werk je 4 lessen van 2,5 uur met Ecoline in de vorm van leuke opdrachten.

Tip 1: Hoe werk je drooglijnen weg als ze ontstaan op een plek in je tekening waar je dat niet wil? 

Maak het hele gebied nogmaals nat met je penseel zodat de inkt of de verf oplost. Voeg dan eventueel nog een nieuwe kleur over het hele gebied toe. Let op: het hele gebied behandelen, anders krijg je weer nieuwe drooglijnen!

Tip 2: Je hebt per ongeluk een saaie, suffe kleur op een bepaald gebied van je tekening gezet. Wat nu?

Ga er met een nieuwe laag overheen. Maak het gedeelte dat je over wil doen van je tekening nat. Haal vervolgens wat kleurstof met je penseel weg door iedere keer als je over het gedeelte heengaat, je penseel af te doen aan een stukje keukenpapier.  Vervolgens ga je er met een helderder, transparante kleur overheen.
Welke kleur? Om bijvoorbeeld een saaie roodtint op te krikken gebruik je een fris, helder transparant rood voor de nieuwe laag. Bestaat je saaie kleur uit 2 kleuren, bijvoorbeeld groen (bestaat uit geel en blauw). Ga er dan overheen met een frisse kleur geel. 

Tip 3: Hoe haal je vlekjes op je tekening weg? 

Als de vlek nog nat is, dep je ‘m op met schoon keukenpapier. Is de vlek al droog? Dan maak je het gebied rondom de vlek en de vlek zelf nat met een schoon penseel. Vervolgens werk je met ronddraaiende bewegingen de kleurstof los van het papier. Daarna dep je steeds een beetje op met keukenpapier. Let op: pas weer een nieuwe kleur aanbrengen als de ondergrond helemaal droog is anders loopt het weer door.

Ecoline tips
Mini-schilderijtjes met Ecoline tijdens de workshop