Originele Kerstkaart maken!

Originele Kerstkaart maken!

De feestdagen komen snel dichterbij en wat is nou leuker dan op de donkere dagen vóór Kerst lekker creatief aan de slag te gaan met het maken van je eigen Kerstkaarten? Hierbij het recept om zelf deze leuke, originele, niet al te moeilijke, Kerstkaart te maken!

Originele Kerstkaart maken

Wat heb je allemaal nodig?

 • Een gedroogd herfstblad (ik gebruikte een Gingko Biloba blad, maar een ander blad kan natuurlijk ook)
 • Ecoline in potjes (als je alleen Ecoline brushmarkers hebt, kun je die ook gebruiken)
 • Een penseel (niet te dik) en een potje water om je penseel schoon te spoelen.
 • Aquarelpapier, bijvoorbeeld een velletje van een postcardblok met op de achterkant lijntjes waar je het adres kunt schrijven (bv van Fabriano) maar een ander stukje aquarelpapier kan ook. Je kunt het dan snijden of knippen op A6 formaat (10,5 cm x 14,8 cm)
 • Tape (ik gebruik de sensitive tape van de Action, dat beschadigt het papier niet)
 • een gouden marker van Pilot – ik gebruikte de marker met een medium punt voor de woorden ‘merry christmas’, maar die is lastig te krijgen op het moment. Je kunt ‘m bij Bol.com bestellen maar dan is-ie erg duur of je gebuikt de marker van Pilot met een ‘fine’ punt, te bestellen bij Suitupshop. Of je gebruikt gewoon een ander merk gouden marker (bv van Edding).
 • Gelpen goud (bv Pentel Hybrid Gel grip of Gelly roll van Sakura) voor de lijntjes in het Gingko Biloba blad.

Hoe maak je deze originele Kerstkaart?

 1. Breng tape aan op alle zijden van het papier (ongeveer 1 cm vanaf de rand)
 2. Leg je gedroogde blad op je aquarelpapier. Eventueel ‘plak’ je ‘m vast met een stukje kneedgum want hij mag niet verschuiven.
 3. Vervolgens kies je een paar mooi bij elkaar passende kleuren Ecoline (als je Ecoline Brushpennen gebruikt, kun je een beetje met de brushpen op een plastic palletje of porseleinen bordje krassen zodat de Ecoline eruit komt). Voor mijn voorbeeld heb ik rood, oranje en geel gebruikt. Kies voor het geel een warme geel, dat past beter bij het rood en oranje dan citroengeel.
 4. Dip de punt van je penseel in de Ecoline. Houd je penseel stevig vast, terwijl je met je andere hand stevig op je penseel tikt waardoor er spetters af komen die je vervolgens rondom het gedroogde blad laat vallen. Handig om eerst even te oefenen op een ander papiertje!
 5. Zorg voor genoeg spatten zodat je de vorm van het gedroogde blad goed ziet als je het weghaalt.
 6. Je kunt er ook nog wat ‘gouden’ stipjes tussen zetten met de markers.
 7. Daarna teken je (eventueel eerst dun met potlood) met de gouden gelpen het gedroogde blad op de plek waar het lag. Mooi met de nerven in dunne lijntjes erin getekend.
 8. Als de Ecolinespetters en de gelpen goed droog zijn, kun je de potloodlijntjes weggummen.
 9. Schrijf vervolgens in je mooiste letters ‘Merry Christmas’ met de gouden marker met de dikkere punt.
 10. Haal het tape (voorzichtig weg en je zelfgemaakte Kerstkaart is klaar om te versturen!

Tip: verstuur ‘m bij voorkeur in een envelopje want Ecoline is niet watervast en als het regent (of sneeuwt) als je kaart bezorgd wordt…..

Wil je meer leren over het gebruik van Ecoline of Ecoline Brushpennen? Geef je dan op voor een workshop met dit materiaal zoals bijvoorbeeld de Workshop Ecoline, de Workshop Vlinders met Ecoline of de Workshop Klaprozen of Viooltjes tekenen met Ecoline Brushpen. De workshopagenda voor komend jaar staat al op mijn website!